top of page
1/5

HISTORIA

SJÖBLOM INFRA AB ÄR ETT MÅNGSIDIGT OCH YRKESKUNNIGT FÖRETAG VERKSAMT INOM BL.A. JORDBYGGNADSBRANCHEN I VÄSTRA FINLAND.

SJÖBLOM INFRA F.D. SJÖBLOMS GRÄV - FRÅN KANINFARM TILL KRAFTVERKSBYGGEN

Företaget som fick sin början med en kaninfarm i Nars, Purmo på 1950-talet, kan i dag räknas bland de största i länet vad gäller jord- och vattenbyggnad. Företaget grundades av bröderna Svante och Gösta Sjöblom. Verksamheten startade med virkestransport med häst och traktor i Purmoskogarna. Skogen skulle ge ytterligare en viktig syssla, skogs dikning. För detta ändamål inhandlades brödernas första traktormaskin av märket Hydromaster samt en Ford County schaktmaskin.

På 60-talet flyttar Svante till Sandsund, Pedersöre och man tar ytterligare ett steg i företagets utveckling genom att köpa en hydraulisk grävmaskin en s.k runtom svängare av märket Fiskars 550. Vid den här tiden medför utbyggnaden av vattenledningsnätet och industrins utbyggnad många arbetstillfällen. Vatten- och avloppsledningsprojekten kom under ett tiotal år att stå för företagets huvudsakliga sysselsättning.

1974 etablerar sig företaget i och med att man bygger verkstad och kontor i Sandsund. Sjöbloms Gräv uppenbarar sig nu också i företagsregistret. I takt med att arbetsuppgifterna ökar och blir mera mångskiftande investerar företaget i ett flertal grävmaskiner, dumprar, lastbilar och en trailer. Byggandet av riksväg 13 tar, för att citera Svante, företaget ur barndoms skorna.

Högkonjunkturen under 80-talets senare hälft gav företaget möjlighet till utveckling i form av krävande entreprenader som bl.a kraftverksbygget i Nykarleby, Långfors kraftverk, slalombacke och kommunalteknik för 70 stugor i Vimpeli samt terrasseringsarbeten för dubbelspår för VR i Seinäjoki.

1990-talet innebar, även under lågkonjunktur, möjlighet till utveckling. Till företagets viktigare uppdrag detta årtionde hör byggandet av Outokumpus parkering och infart samt stängning av Outokumpus avstjälpningsplats, förstoringen av Trullö hamn och muddringen av Purmo och Esse å. Dessutom gav jordbyggnadsarbetet för Wisatimbers nya sorteringslinje och stockplan grunden för ovärderligt samarbete med UPM Kymmene.

Byggandet av grunden till Alholmens Kraft och sodapannsprojektet WISA 800 är de mest krävande uppdragen i företagets historia. WISA 800 gav år 2004 Sjöbloms Gräv utmärkelsen som projektets mest flexibla och samarbetsvilliga entreprenör.

Sjöbloms Gräv har under senare år gjort en medveten satsning på industriservice för Alholmens Kraft och UPM Kymmene. Dessutom har man fokuserat på en mångsidig utveckling inom jordbyggnadsbranschen samt virkestransport och krossning av biobränsle genom systerföretaget Biokross Ab.

År 2019 är företaget i behov av ett modernare namn. Således blir Sjöbloms Gräv till Sjöblom Infra.

Kompetens, pålitlighet, samarbetsvilja och utveckling har fört Sjöblom Infra framåt genom åren och fortsätter vara företagets nyckelord även i dag!

bottom of page